Tehomaksu tulee, oletko valmis?

“Tehomaksu kasvattaa sähkön siirtolaskua merkittävästi”

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/lampopumppu-ei-todellisuudessa-tuokaan-saastoa-tehomaksu-kasvattaa-sahkon-siirtolaskua-merkittavasti-6701274

Muutamia havaintoja artikkeliin; se että oma tuotantomme ei riitä pakkasilla, ei ole ollut vuosiin (ainakaan kymmeneen vuoteen) mitään uutta. Olemme olleet riippuvaisia muiden tuotannosta jo kauan (perustuu Finngridin järjestelmäkuvan seurantaan).

“Näitä kuormituspiikkejä aiheuttavat koteihin asennetut lämpöpumput kovilla pakkasilla.”

Tämä on merkillinen väite, nimenomaa kovilla pakkasilla pumput ovat (mahdollisesti?) kiinni ja käytetään muita lämmitysmuotoja.

“Sähkönsiirrossa tehomaksun osuus nousee reilusti. Tehomaksu tarkoittaa kiinteää perusmaksua kiinteistön suurimman hetkellisen sähkötehontarpeen mukaan. Mitä suuremman sähkötehon kiinteistö pakkasilla sähköverkosta tarvitsee, sitä suurempi on kiinteä tehomaksu.”

Tämäkin on merkillinen kun sitä miettii. Jos käytät jotain enemmän, maksat (yleensä) siitä enemmän.

Mutta entä itse tehomaksu? Jos ostat energiayhtiöltä sähköliittymän, määrität suurimman tehon jonka sieltä voit ottaa, esimerkkinä 3 x 25A. Onko nykyisissä kotitaloussopimuksissa jo maininta että vaikka ostat 3 x 25A, et saa käyttää sitä? – Enempää et saa hetkellisesti saa (unohdetaan pilkunviilaukset).

Tehomaksu on energiayhtiöiden keksimä lisämaksu jota nyt medioissa rummutetaan hiljaa läpi.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.