Maastokartta kännykkään

Tapauksessani puhelimena Galaxy S, eli Android (v2.1)

Karttaohjelma androidiin: http://www.oruxmaps.com/index_en.html – ohjelman voi myös ladata ja asentaa suoraan androidin vakio-ohjelmistokaupasta. Käynnistä ohjelma kertaalleen niin hakemistorakenne on varmasti luotu puhelimen muistiin.

Kansalaisen karttapaikan maastokartat saa ladattua fetchmapillä. Sen asennus seuraavasti;

Ensin tarvitaan ja asennetaan Python http://www.python.org/ftp/python/2.6.6/python-2.6.6.msi ja sitten PIL http://effbot.org/downloads/PIL-1.1.7.win32-py2.6.exe

– Python asentuu oletuksena C:-asemalle ja PIL löytää onnistuneen pythonin asetuksen automaattisesti ja asentaa itsensä samaan kansiorakenteeseen.

Fetchmap löytyy ja ladataan osoitteesta http://zil.olammi.iki.fi/sw/fetch_map/fetch_map_v30j.zip

– Fetchmapin purin samaan kansioon kuin mihin Python itsensä oli laittanut, tässä tapauksessa C:\Python26

Seuraavaksi mennään selaimella osoitteeseen http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?lang=

– Etsitään alue/paikka mistä kartta halutaan ja niin että olet haluamasi alueen keskikohdalla. Tällöin otetaan selaimen oikeassa yläreunassa olevat numerosarjat, esimerkiksi:

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
7211738 429249

Käynnistetään windowsin komentokehote ja annetaan komennot:

cd C:\python26\fetch_map

Ja

c:\Python26\python.exe fetch_map.py Oulu-4000 7211738 429249 10.0 10.0 1:4000

Komento lataisi 10 x 10 km alueen, nuiden koordinaattien ollessa keskellä, kartan mittakaavalla 1:4000. Kartta tallennetaan Oulu-4000(.png)-tiedostoon.

Kun lataus viimein valmistuu, tulee vielä ladata OruxMapsDesktop http://www.oruxmaps.com/OruxMapsDesktop.zip

Pura zip-paketti johonkin kansioon ja aja kansiossa oleva OruxMapsDesktop.bat -tiedosto. HOX! Koneessa pitää olla Java asennettuna, sen voi ladata ja asentaa osoitteesta http://www.java.com.

Klikkaa ‘Calibration file’ ja valitse c:\Python26 – kansiosta löytyvä Oulu-4000.map

Klikkaa ‘Image file’ ja valitse c:\Python26 – kansiosta löytyvä Oulu-4000.png

Lopuksi klikkaa ‘Destiny directory’ ja valitse siihen c:\Python26 ja klikkaa ‘Create map’

Tovin kulutta kartta on prosessoitu ja siirrettävissä puhelimeen. Liitä puhelin koneeseen ja puhelimen muistista etsi ‘oruxmaps’-kansio, josta löytyy ‘mapfiles’ -kansio. Siirrä KOKO c:\Python26 kansioon ilmestynyt ‘Oulu-4000’ kansio ‘mapfiles’ kansioon. Kopioinnin jälkeen Oruxmaps löytää ‘Browse files’-valinnan takaa äsken luodun maastokartan ja sen voi valita käyttöön.

Toimii hyvin, tallentaa reitit mutta lievää epätarkkuutta kartaston teiden ja ajetun reitin sijainneista, välillä mennään kaukana kartan tiestä. Arvelen perinteistä asetusongelmaa/käyttäjä vikaa.

Esimerkki;

 

 

 

 

 

62 comments to Maastokartta kännykkään

 • ripaldi

  Olen saanut OKmap-ohjelmalla konvertoitua ainakin 1:50k maastokartat ilman ongelmaa Oruxmaps:iin. OKmap:ista Utilities / Map tiling, sitten avataan se haluttu kartta Load a raster map -napilla. Output formaatti pitää olla OruxMaps.

 • Tumelius

  Sain ratkottua tämän ennen ripaldin kirjoitusta.kokeilin pikaisesti tuota okmappia,ja näytti toimivan em.kirjoituksen mukaan ihan hyvin.Kiitoksia ripaldille jokatapauksessa.

  Eräs keino saada kartat myös androidiin on käyttää fetchmapin kanssa rinnan”mapto”sovellusta.(löytyy matkapuhelin foorumista hakua käyttämällä)
  hyvät ohjeet löytyvät myös sieltä,miten kaikki toimii.

  Fetchmap tekee sen minkä lupaa,mapto tekee puolestaan sen mitä fetch ei tee.esim voit tehdä vaikka hakaristin muotoisen kartan,ja jättää muut kohdat tyhjäksi(säästää muistia)
  Kummassakin sovelluksessa on hyvät ja huonot puolet.niihin en ota kantaa.koska kysessä on tuunatut kartat ja niiden eteen on oikeastaan pakko tehdä hieman töitä,jos sellaiset haluaa itselleen.

 • Jonttu

  Onko kukaan saanut retkikartta.fi tai kansalaisen karttapaikan karttoja toimimaan orux:ssa online-versioina?

 • H2rtsa

  Hmm.. Nyt täytyy sanoa etten kyllä ymmärrä miten niin ette saa kuin 2km x 2km kokoisia paloja?!?! Itselläni on ainakin kartat oman seuran metsästysalueista. Koot 25x25km 1:80 000 -> 1:8000, kaikki siis 25x25km. 1:4000 tuo ei pysty tehdä kuin 18x18km, ilmeisesti muisti siis loppuu.

 • Täältä löytyy Garminille muunnettu maastokartta aineisto (koko 1.3gt) jota Oruxmaps osaa lukea suoraan.

  http://kartat.hylly.org/

 • Samuel

  HEI!
  Osaisiko joku neuvoa miten saa retkikartasta valtion maat karttaan talletettua?
  (KARTTATASOT-METSÄSTYS JA KALASTUS-METSÄSTYSKOHTEET-PIENRIISTAALUEET)

  Onnistuuko esim muokkaamalla jotenkin myöhemmin kuvaan tai suoraan jollain kehoitteella?
  Olisi metsästäessa pirun näppärä.

 • harde

  Tulipa pieni huomio tehtyä, eli koitin päivitellä noita karttoja tänään. Kartat “päivitettyäni” huomasin, että kartat ovat samat kuin pari vuotta sitten tekemäni, vaikka kansalaisen sivuilla päivitetyt kartat näkyvätkin. Eli onko mahdollista saada noita ajantasaisia karttoja, vai teinkö vain jonkun mokan tuossa?! O_o

 • jeku

  “harde”…. scripti otti valmiiksi imutetut karttapalaset koneeltasi ja muokkasi niistä kartan …poista vanhat palaset fletch mapista ja kokeile uudelleen

 • JeKa

  Mahtavaa,

  Toimii suoraa Ubuntussa (12.04 TLS) !

  siirrän muuten tiedostot UbuntuOne pilven kautta (asentuu Androidiin play kaupasta)

  Ei muuta ku jatka kehitystä ei mulla uusia ideoita kun tuun tän kaa hyvin toimeen 😉

  happy as a Hippo

 • Puuhis

  python fetch_map.py -s rka –layer viehekalastus Tällainenkin löytyy…

 • Matti Väisänen

  Saako tällä tavalla karttaan myös kiinteistörajat?

 • matti väisänen

  Vastaan itse itselleni, että sieltähän ne rajat löytyivät. Kiitos kehitettyjen f_m ja gui4fm:n. kiitos kehittäjille. Vielä kun saisi niihin karttoihin teiden nimet, niin alkaisi pärjäillä. Hylly.orgilla olevat kartat näyttävät oudoilta oruxissa, mutta niissä on ne nimet.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.