Maastokartta kännykkään

Tapauksessani puhelimena Galaxy S, eli Android (v2.1)

Karttaohjelma androidiin: http://www.oruxmaps.com/index_en.html – ohjelman voi myös ladata ja asentaa suoraan androidin vakio-ohjelmistokaupasta. Käynnistä ohjelma kertaalleen niin hakemistorakenne on varmasti luotu puhelimen muistiin.

Kansalaisen karttapaikan maastokartat saa ladattua fetchmapillä. Sen asennus seuraavasti;

Ensin tarvitaan ja asennetaan Python http://www.python.org/ftp/python/2.6.6/python-2.6.6.msi ja sitten PIL http://effbot.org/downloads/PIL-1.1.7.win32-py2.6.exe

– Python asentuu oletuksena C:-asemalle ja PIL löytää onnistuneen pythonin asetuksen automaattisesti ja asentaa itsensä samaan kansiorakenteeseen.

Fetchmap löytyy ja ladataan osoitteesta http://zil.olammi.iki.fi/sw/fetch_map/fetch_map_v30j.zip

– Fetchmapin purin samaan kansioon kuin mihin Python itsensä oli laittanut, tässä tapauksessa C:\Python26

Seuraavaksi mennään selaimella osoitteeseen http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?lang=

– Etsitään alue/paikka mistä kartta halutaan ja niin että olet haluamasi alueen keskikohdalla. Tällöin otetaan selaimen oikeassa yläreunassa olevat numerosarjat, esimerkiksi:

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
7211738 429249

Käynnistetään windowsin komentokehote ja annetaan komennot:

cd C:\python26\fetch_map

Ja

c:\Python26\python.exe fetch_map.py Oulu-4000 7211738 429249 10.0 10.0 1:4000

Komento lataisi 10 x 10 km alueen, nuiden koordinaattien ollessa keskellä, kartan mittakaavalla 1:4000. Kartta tallennetaan Oulu-4000(.png)-tiedostoon.

Kun lataus viimein valmistuu, tulee vielä ladata OruxMapsDesktop http://www.oruxmaps.com/OruxMapsDesktop.zip

Pura zip-paketti johonkin kansioon ja aja kansiossa oleva OruxMapsDesktop.bat -tiedosto. HOX! Koneessa pitää olla Java asennettuna, sen voi ladata ja asentaa osoitteesta http://www.java.com.

Klikkaa ‘Calibration file’ ja valitse c:\Python26 – kansiosta löytyvä Oulu-4000.map

Klikkaa ‘Image file’ ja valitse c:\Python26 – kansiosta löytyvä Oulu-4000.png

Lopuksi klikkaa ‘Destiny directory’ ja valitse siihen c:\Python26 ja klikkaa ‘Create map’

Tovin kulutta kartta on prosessoitu ja siirrettävissä puhelimeen. Liitä puhelin koneeseen ja puhelimen muistista etsi ‘oruxmaps’-kansio, josta löytyy ‘mapfiles’ -kansio. Siirrä KOKO c:\Python26 kansioon ilmestynyt ‘Oulu-4000’ kansio ‘mapfiles’ kansioon. Kopioinnin jälkeen Oruxmaps löytää ‘Browse files’-valinnan takaa äsken luodun maastokartan ja sen voi valita käyttöön.

Toimii hyvin, tallentaa reitit mutta lievää epätarkkuutta kartaston teiden ja ajetun reitin sijainneista, välillä mennään kaukana kartan tiestä. Arvelen perinteistä asetusongelmaa/käyttäjä vikaa.

Esimerkki;

 

 

 

 

 

62 comments to Maastokartta kännykkään

 • jjarven

  Tarkennusta; ei ollutkaan käyttäjäongelma reitin ja kartan poikkeavuus.
  Useampi käyttäjä kommentoinut että Galaxy-puhelimessa GPS toimii “epätarkasti”.

  Puhelimen päivityksen jälkeen GPS toimii jouhevammin mutta ei ihan täydellisesti vieläkään.

 • VP

  Kauan koittanu löytää ohjetta saada nuita maastokarttoja samaiseen puhelimeen. Hieman vaatii kärsivällisyyttä ootella ton kartan latautumista. Onko vielä mitään helpompaa/nopeampaa tapaa? En oo vielä päässy käytännössä kokeileen kuinka tarkkoja kartat on mutta sen mitä puhelimessa testailin nii ihan toimivat moitteettomasti.

  Eikös tuossa “c:\Python26\python.exe fetch_map.py Oulu-4000 7211738 429249 10.0 10.0 1:4000” voi määritellä kartan mittasuhteen mihin sen haluaa?

  Yks asia mikä ois kätevä, että sais ladattua nuo kartat esim. nyt tämä OruxMaps. Niin siihen sais liitettyä ns. täyden kompassin vielä päälle. En tiiä miten se toimis just ton “epätarkan” gps:n kans.

 • jjarven

  Mittasuhteet voi tosiaan valita komentorivillä. Ajattelin että on helpoin miettiä keskipiste jonka ympäriltä kartta tulee tietyn verran joka suuntaan.

 • WeetM

  Karttoja saa ladattua huomattavasti nopeammin kun käyttää karttapalveluna Kansalaisen karttapaikan sijaan Retkikartat.fi-palvelua. Tällöin yksittäisten karttakuvien hakemisen välillä oleva viive on maksimissaan vain 6s kun kansalaisen karttapaikasta haettaessa se on pahimmmillaan jopa minuutin luokkaa. Retkikartat.fi:n saa käyttöön kun antaa fetch_mapille parametrin –service rka eli artikkelissa esitetyn esimerkin kartat ladattaisiin retkikartat.fi:stä komennolla c:\Python26\python.exe fetch_map.py –service rka Oulu-4000 7211738 429249 10.0 10.0 1:4000

 • Maka

  Eipä näyttäisi pelittävän aianakaan tällä päivämäärällä tuo retkikartta.fi:stä noutavan…

 • Raichard

  Kokeile servicen tilalla pelkkää s-kirjainta. Eli vaikka c:\Python26\python.exe fetch_map.py –s rka Oulu-4000 7211738 429249 10.0 10.0 1:4000

  Tuollein pelaa mulla ainankin

 • Maka

  Lähtipä pelittämään. Aluksi en meinannut saada ylläolevallakaan komennolla, mutta kävin vaihtamassa (mikä lie intuitio?) kopioimani – (viivan) tuosta s-kirjaimen edestä ihan näppäimistöllä. Samanlainen normaali viiva siihen tuli aiemman kopioimani tilalle ja sitten alkoi jostain syystä toimimaan. Kiitokset.

 • Boe

  Hei!

  Itselläni oli samainen ongelma kuin Makalla. Suoraan kopioituna ei lähtenyt toimimaan mutta kiitos Makan deletoin myös -s edessä olevan viivan ja lisäsin samanlaisen tilalle ja alkoi toimimaan. Mikä lie ongelma oli. Eli kiitos niin Makalle kuin Raichardillekin, nyt toimii.

 • Mehtämies

  Kiitos tästä ohjeesta. olen jo pitkään tapellu tuon kartan nouto ohjekman kans. nyt rupesi kartan lataus sujumaan. kartat toimii smartcomgps ohjelmalla hienosti.

 • k854

  Kiitos hyvästä ohjeesta, toimii myös Viewpad 7:ssa (Android 2.2)

 • Tumpelo

  Klikkaa ‘Calibration file’ ja valitse c:\Python26 – kansiosta löytyvä Oulu-4000.map

  Klikkaa ‘Image file’ ja valitse c:\Python26 – kansiosta löytyvä Oulu-4000.png

  Lopuksi klikkaa ‘Destiny directory’ ja valitse siihen c:\Python26 ja klikkaa ‘Create map’

  Calibration file’‘Image file’‘Destiny directory, mitä’ nää tarkoittaa ???

 • Umpitollo

  Hei!
  Missä vika, kun tuon “oruxmapsdesktop.bat”- komennon ajaminen ei tee muuta, kuin vilauttaa alle sekunnin näkyviin tuota DOS-ikkunaa. Mitään muuta ei tapahdu? Mistä noita “Calibration file-“, Image file”- ja “Destination directory-” klikkauksia oikein suoritetaan ? Pitäisikö koneelle (W7) ilmestyä jostakin joku konsoli, missä olisi painikkeet ko komennoille ? Karttojen map- ja png-tiedostot kyllä olen koneelle saannut, joskin tosi hitaasti. Kesti tuntikaupalla, vaikka on käytössä 24 megabitin yhteys. Mistä saisi vähän vauhtia lisää, koska karttapalojen liikuttelu ei vaadi kovin kummoista yhteysnopeutta. Tuo “tuumaustauko” palikoiden hakemisen välillä on turhan pitkä.

 • Timppa

  Kiitos ohjeista.! Hyvin toimii Samsung Galaxy Ace:ssa.

 • Petri

  Kiitos ohjeista! Hyvin toimii HTC Legendissä (Android 2.2).

 • k854

  Onkos kukaan tutkinut palstanrajojen/yksityis- ja valtionmaiden erittelyn saatavuutta esim. Retkikartasta?

 • Jap

  Terve.

  Tarvis latailla kartta kokoa 150km x 150km. Kokeilin ohjeilla, mutta antaa jotain erroria (pienempiä kyllä lataa)… onnistuuko tuon kokoisen kartan kokoaminen vaikka 50km x 50km palasista?

 • k854

  Onkos kukaan tutkinut yksityis- ja valtionmaiden erittelymahdollisuutta esim. Retkikartan kautta?

 • Umpitollo

  Tattista neuvosta Epe ! Nyt Umpitollollakin alkoi Lyyti kirjoittamaan, kun mainitsemastasi paikasta löytyi lisäohjeita, oikein “Oruxin” tekeminä. Näyttää sama ongelma vaivanneen monia muitakin. Ihmetyttää kovasti, että jotkut ovat saaneet homman toimimaan ilman niitä ?? Alkuperäiset ohjeet olisivat saaneet olla tältä osin seikkaperäisemmät. Moniko esimerkiksi arvasi, että “Java Runtimen” lisäksi piti olla vielä “Java Development Kit” koneeseen asennettuna. Lisäksi Windowsin ympäristömuuttujien “Patch”- riviin piti tehdä lisäys, jossa viitattiin tuohon Java-polkuun. Että sellaista hauskaa… Mutta pääasia että nyt pelittää!!

  Kiittäen: Umpitollo

 • Mies Turusta

  Sain ladattua karttoja puhelimeen ylläolevien ohjeiden ja näiden ohjeiden avulla
  http://www.gps-waypoints.net/wiki/doku.php?id=gps:ohjeet_asennukseen_ja_karttojen_tekoon

  Mutta mistä ohjelma pc:lle, jolla voisi katsoa samoja karttoja ja siirtää sinne puhelimen keräämää paikkatietoa?

 • tos

  Kuuluuko tuossa mennä melkeen minuutti, kun se hakee yhden kuvan ja sit taas odottaa?

  tänks!

 • Moi,

  Ai sen voi näinkin tehdä. Itse kokeilin vähän häkkäillä sellaista kuin osmdroid ohjelmaa ja liittää se suoraan MML karttapalveluihin. Kerroin siitä täällä:

  http://www.botsbot.com/blog/?p=1688

 • Jakob

  Kiitti neuvosta.

  Muutama kysymys:
  1) onko mahdollista saada ilmakuvat samalla tavalla?
  2) tukeeko oruxmap (tai muu vastaavaa) zoomausmahdollisuutta? Jos tekisikin erimittakaavaisia karttoja niin zoomaus pitäisi olla mahdollista?

 • tila

  woo tää on hienoa!
  Ohjeessa ois tosiaan voinu mainita et pitää asentaa tuo Java Development Kit asentaa eikä vaan perus javaa.. puol päivää vaan mietin et mikä tässä mättää ku en saa tota oruxmapsdesktoppia toimimaan.

 • Magellaani

  Kiitos suuri näistä vinkeistä, on toiminut aivan loistavasti Oruxmapsilla ZTE Bladella. Nyt eniro on julkaissut veneilykartat kartta sivuillaan. Onko kenelläkään tietoa onko niitä mahdollista käyttää karttapohjana?

 • Eksyksissä

  Missä lie vika? Kun ei päivity tuo minun sijaintini kartalla ollenkaan, vain jos käyttää ohjelmaa kiinni saa taas tuoreemman paikkatiedon. HTC DHD + oruxmaps..

 • denweri

  Jakob vastaus 2. kysymykseen:

  Toimii mulla ainakin toi zoomaus kun olen tehnyt samoilla kordinaateilla saman kokoisesta kartasta (15km x 15km) eri mittasuhteille. Mul on nyt käytössä samasta paikasta mittasuhteet 1:4000; 6000; 12000; 18750 ja sit kun painaa zoomausta + tai – oryxmapissa niin vaihtaa sitä kartaa automaattisesti

 • Hakusessa

  Hei,osaisikohan joku neuvoa missä vika. Asensin Python26 C: juureen ja purin fetch_mapin samaan kansioon. Nyt olen komentorivin kautta yrittänyt saada karttaa haettua, komennolla C:Python26> fetch_map.py Salla_4000 744500 586100 10.0 20.0
  Tällä komentojonolla saan virheilmoituksen “Traceback <most recent call last: File "C:\Python26\fetc_map.py", line 354, in from PIL import image # Python Imaging library.
  ImportError: No module named PIL.
  Olisi hienoa jos joku viisaampi osaisi kertoa mitä teen väärin.

 • Hakusessa

  Taisi ongelma ratketa, avasin koodin Notepad++:lla ja se näytti osoitteen mistä kirjaston voisi ladata, tämän jälkeen latasin PIL kirjaston Pythonin sivuilta, sitten ohjelma lähti lataamaan karttoja. Näyttääkin tosiaan kestävän aika kauan 🙂

 • Garmin Astro 320

  Onko kukaan kokeillut pystyykö nuita karttoja joita on ladannut esim retkikartasta, laittamaan garminin gepseihin? Itellä on htc wildfire s puhelin ja siinä nuo kartat pelittää hyvin!

 • Jukka

  Kiitos hyvistä ja selkeistä ohjeista sekä niitä täydentävistä vinkeistä. Hyvin toimii HTC Wildfiressä.

 • jussi

  Kiitos toimii HTC Desire Z

 • Liessu

  Nyt en kyllä yhtään jaksanut lukea tätä threadia, mutta sanonpa vaan että Locus-nimisessä karttasoftassa toimii suoraan ilman mitään kikkailuja Fonectan topokartat. Myös Locus Freessä.

 • Nik

  Kiitos!

  Miten saan ilmakuvat, tai kartta missä on kiinteistöjaotus, vai onko edes mahdollista?

 • Arto

  Kertoisiko joku, mihin tässä sitä Java Development Kitiä tarvitaan.
  Se OruxMapsDesktop.bat suorittaa ainoastaan yhden komennon:
  java -Xmx512m -jar OruxMapsDesktop.jar
  Tuossa viitataan java.exe:en, mikä sisältyy jo Java Runtime Environmentiin eli siihen “perus-Javaan”.
  Ja Umpitollolle: se Wintoosan ympäristömuuttuja on PATH eikä Patch.
  Ja vielä: DOS-komentojonot (BAT) kannattaisi suorittaa komentotulkissa (komentokehote) eikä kaksoisnapsauttamalla komentojonon nimeä, koska silloin virheilmoitukset jäisivät näkyviin eivätkä vain “vilahtaisi”.

 • Jorkki

  Minä jouduin tekemään sen näin:
  1. Avasin cmd:n
  2. Kirjoitin cd C:\python26
  3. Sitten vasta: python.exe fetch_map.py Oulu-4000 7211738 429249 10.0 10.0 1:4000

  Näin sain sen toimimaan. Käyttis Win7 64-bit

 • Valzu

  komento python.exe fetch_map.py Oulu-4000 7211738 429249 10.0 10.0 1:40000 ei toimi. Yritin saada vastaavalla tavalla Kotkan Haapasaaresta vastaavaa, mutta komento ei toimi. Tarviiko kkp:sta ensi tallentaa karttakuva jonnekin? Noudatin kirjaimellisesti ylinnä olevaa ohjetta.

 • Valzu

  Mitä tarkoittaa PIL?

 • Valzu

  ImportError: No module named PIL

  Mitä teen väärin?

 • Valzu

  No niin, nyt pelitti. Piti hakee Python Image Library (PIL) – yhteensopiva python 26:n kanssa ja asentaa se manuaalisesti – toisin kuin ohjeissa sanottiin, että asentuisi automaattisesti. Sitten piti päivittää Java ks. Umpitollo niin johan rupes pelittää. Retkikartoista alko lataamaan, kkp:sta ei ollenkaan. Rka:stakin vain pieniä 10 km 1:4000 kartat latas, ei esim. 1:80000 25.0 x 25.0… Kuitenkin 10 Mb liittymä…

 • HIm

  Onko kellään tietoa, miten Maanmittauslaitoksen vastikään avaamat digitaaliset kartat saisi toimimaan esim. OruxMapsissa?

 • ripaldi

  Maanmittauslaitoksen avoimet maastokartat (kenties muitakin) pystyy kääntämään OruxMapsin ymmärtämään muotoon esimerkiksi OkMap nimisellä ohjelmalla.

 • Rantakari

  Sainpa minäkin jo yhden kartanpalan tehtyä ja hienosti toimimaan uudessa Samsung Galaxy Note -puhelimessani- jota tytär taulu-TV:ksi kutsuu 🙂 Kiitos tämän palstan ohjeiden ja vinkkien! Mutta nyt kun sitten yritän tehdä karttaa, jota oikeasti haluan ja tarvitsen patikkareisua varten, niin homma ei enää menekään putkeen, vaikka luulen tekeväni sen aivan samalla tavalla kuin tuon ekan testiversion. Probleema ilmenee seuraavasti. Oruxmaps Desktop näyttää duunailevan kaiken OK, mutta antaa sitten aivan lopuksi valaisevan viesti-ikkunan, jossa lukee “Warning” ja OK-nappi. Tuloksia katsoen huomaan syntyneen oikean hakemiston ja sinne ainakin oikean kokoisen karttatietokannan (OruxMapsImages), mutta ei ollenkaan sitä XML-dokumenttia, joka syntyi ekassa onnistuneessa kokeilussa. Sorry pitkänlainen selitys. Osaisiko kukaan arvella, mikä menee mulla vikaan ja miten sen voisi korjata?

 • Rantakari

  Kun täällä ei näy enää olevan liikennettä niin kaivelin itse lisää Oruxmapsin foorumeilta. Tässä ratkaisu tiedoksi muillekin, jos joku sattuisi törmäämään samanlaiseen pulmaan. Kyse on muistin loppumisesta Java-koneelta. Sen määrä määritellään tiedostossa OruxMapsDesktop.bat. Siellä on oletuksena 512M. Tiedostossa on vain yksi seuraavanlainen rivi: “java -jar -Xmx512m OruxMapsDesktop.jar”. Minun täytyi nostaa muistin määrä => 4096m, jotta sain lopulta prosessoitua fetch_map:illa tekemäni 12×10 km kartan mittakaavalla 1:4000 ja neljään tasoon. Viisi tasoa ei mahdu syntymään edes tuolla muistin määrällä, mutta minä en tarvinnut enempää.

 • Rantakari

  Minä pärjään nyt tällä kartalla ainakin seuraavan patikkareisun, mutta jospa joku ehtii tutkia ja kokeilla Maanmittauslaitoksen avaamien karttamateriaalien konvertoimista ja käyttämistä, niin jakakaa please kokemuksenne!

 • Tumelius

  Terve!
  onkos täällä vielä elämää yhteen kysymykseen?
  Ongelma on tälläinen:Muutan kartat ohjeiden mukaan sellaisiksi kuin pitääkin,
  mutta kun avaan tekemäni kartan niin se on keltainen,eikä mitään muuta näy?
  tuo world kartta kyllä näkyy,mutta itse tekemät ei.
  Onkos tällä mitään merkitystä kun käyttis on androidin 3.2?
  Löytyykö neuvoa keltään?.

 • ripatti

  Huomasin, että Fetch_mapilla loppuu muisti välillä. Ei lopu enää kun käyttää “-overlap Nx Ny overlap_km” -komentoa, tämä siis pilkkoo valitun alueen pienemmiksi paloiksi ja koostaa niistä usean pienemmän karttapalan, kaikille oma kalibrointi-tiedosto. Tämän syntyneen läjän kun syöttää OruxMapsDesktopille batch_converteriin niin tulee isokin alue pienempinä paloina. Oruxmaps osaa ladata seuraavan karttapalan kun edellinen loppuu.
  Muisti kun on halpaa niin olen hakenut samasta alueesta usealla mittakaavalla ja pistänyt ne oruxmapsiin.

 • Tumelius

  Teenkös jotain väärin,kun lataan esim.1x1km kokoisen kartan overlapia käyttäen,niin tuloksena on lähemmäs 10.000 palasta??
  vai millaiset säädöt ovat teidän mielestä optimaaliset,ettei tarvi koko iltaa ootella
  kartan valmistumista.

 • Tutkin lyhyesti yhtenä iltana Maanmittauslaitoksen avoimia karttamateriaaleja, tässä muutama tiedonmurunen.

  Osoitteessa https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta latasin materiaalia nimeltä Peruskarttarasteri. Ne ovat siellä tarjolla noin 13×13 km karttaruutuina. Kun valitsee haluamansa ruudun tai ruudut ja tekee niistä tilauksen, saa sieltä paluupostina linkin, mistä materiaalit voi ladata. Joka ruutua kohti sieltä saa kolme tiedostoa. Yksi on itse karttakuva TIFF-muodossa, ovat kooltaan keskimäärin 22 megaa kappale. Ja sitten on tiedostot extensioilla TAB ja TFW, sisältäen pienet määrät jotain kalibrointi- tms. tietoa, joita minä en ole vielä yrittänytkään ymmärtää. Koordinaatistonkin saa asiakas valita aivan vapaasti juuri niinkuin T-mallin Fordissa aikanaan. Vaihtoehtona on ainoastaan “etrs-tm35fin”.

  Kun tilaa karttatason “painoväri”, niin saa karttakuvan (TIFF) samanlaisena kuin mitä fetch_map tuottaa.

  En ole vielä ehtinyt tutkia miten nuo kartat saisi kalibroitua ja tuotua sisään vaikka Oruxmaps:iin. OKmap vaikuttaisi dokuja vilkuillen olevan yksi mahdollinen työkalu.

  Jos joku viitsii ja ehtii kokeilla ja onnistua ennen minua, niin kertokaa.

 • Tumelius

  Taidan luovuttaa tämän oruxin roskalaatikkoon,kun ei suostu vastaanottamaan kuin ainoastaan 2x2km kokoisia karttoja.Menee ikä ja terveys laitailla kaikki tarvittavat palaset.
  Kokeilin myös laitailla tablettiin 3x3km ruutuja,niin ei toimi sitten ollenkaan:(
  ainoastaan nuo pienemmät palikat kelpaa.

  Kokeilemisen arvoinen juttu olisi tuo Jaakko rajaniemen kirjoittama blogi.jos jaakko viitsisi
  tehdä hieman paremmat step-by-step ohjeet niin pääsisi kokeilemaan.Jotenkin tuntuu että
  tarvittaisiin hieman enemmän ohjeistusta:)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.